ZIN IN FILM

Na twee bijzondere en ontroerende films in het najaar, ook in het vroege voorjaar twee waardevolle films op donderdagavond. De films worden ingeleid en na afloop is er gelegenheid om kijkervaringen uit te wisselen onder het genot van een hapje en drankje.

Data: 30 januari en 26 maart
Tijd: Vanaf 19.15 uur is er koffie/thee. Om 19.30 uur gaan we van start.
Locatie: ’t Hoge Licht.
Kosten: € 5 (inclusief hapje en drankje na afloop)
Opgave is niet nodig

zin in filmDe eerste film op 30 januari is de Deense film Adams Æbler (Adam’s appels). Adam is een neonazi. Hij moet de laatste maanden van zijn straf uitdienen onder de hoede van de door en door goede pastoor Ivan. Die wil dat Adam zich een doel stelt. Adam zegt spottend dat hij een appeltaart wil bakken. Adam houdt er wel van om te provoceren. Het eerste wat hij doet nadat hij zijn intrek heeft genomen in de maagdelijk witte, afgelegen parochie, is het kruis met Jezus van de muur afhalen. Hij vervangt het door een portret van Hitler.

Het schemergebied tussen de goddelijke goedheid en het ultieme kwaad - daar draait het om in Adams æbler (2005), van de Deen Anders Thomas Jensen. De Deense regisseur combineert inktzwarte, groteske humor met Bijbelse verwijzingen (de boomgaard naast de kerk wordt geteisterd door plagen; de bijbel op Adams nachtkastje valt telkens open op het boek Job). De altruïstische Ivan gelooft - of wil geloven - dat Satan hem op de proef stelt.
Zo zit Adam's Apples vol verrassende omdraaiingen. De zorgvuldige fotografie en de sprookjesachtige muziek dragen bij aan de wonderlijke sfeer. Adam’s Apples is een overrompelende, verwarrende parabel over de strijd tussen goed en kwaad.

 

De tweede film op 26 maart is “Het betoverde land achter de kleerkast”. Het is de verfilming (Disney 2005) van het meest bekende, tweede deel - The Lion, the Witch and the Wardrobe) - uit de zevendelige Narnia-Kronieken van de Engelse schrijver C.S. Lewis. Hij schreef deze boeken tussen 1949 en 1955. Er werden meer dan honderd miljoen exemplaren van verkocht en dat in 47 talen. Ze laten zich ontspannen lezen als kinderboeken maar ben je bereid iets dieper te spitten, dan kom je fundamentele thema’s en verwijzingen naar het christelijk geloof tegen. Zo ook in deel twee waarin onder andere beeldende verwijzingen naar het sterven en opstaan van Jezus Christus te vinden zijn. Een film die goed past in de veertigdagentijd. Aardig om te vermelden is dat C.S. Lewis en J.R.R. Tolkien (bekend vanwege The Lord of the Rings) tijdgenoten en vrienden waren: beide schrijvers weten een indrukkende fantasiewereld op te roepen en daar dan vervolgens allerlei christelijke thema’s doorheen te weven. Inleiding op de film en de Narniaboeken wordt verzorgd door gemeentelid en Lewiskenner Arnold van Heusden.

zin in film 3