Bonhoeffer

Op 9 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Dietrich Bonhoeffer (4 februari 1906 – 9 april 1945), op 39-jarige leeftijd, door de Nazi’s werd geëxecuteerd. Bonhoeffer is beroemd geworden vanwege zijn gelovige stellingname tegen nazi-Duitsland. Vanaf voorjaar 1943 zat Bonhoeffer gevangen, vanwege zijn hulp aan de vlucht van Joodse mensen naar Zwitserland en zijn contacten met verzetsstrijders die een aanslag op Hitler pleegden.

Bonhoeffer

 Tijdens zijn gevangenschap schreef Bonhoeffer brieven, aantekeningen, overdenkingen en gedichten aan zijn familie en vrienden. Die teksten werden verzameld (Widerstand und Ergebung / Verzet en overgave). 75 jaar na zijn dood blijken de gedachten en ideeën van Bonhoeffer nog steeds actueel en van betekenis. Tegenover zijn naaste vrienden spreekt hij zich uit over de komende secularisatie, over de mondigheid van de mens, over een a-religieus christendom, over de plaats van de kerk in de wereld. Het zijn visionaire brieven, geschreven door een nog betrekkelijk jonge man, die tot de dood veroordeeld was.
In vier avonden willen we enkele teksten met elkaar lezen en bespreken om daarmee de nalatenschap van Bonhoeffer levend te houden en te vertalen naar vandaag.

Data: 15 en 22 april; 14 en 28 mei
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Nieuw Salem
Leiding: Gerrit van Dijk
Opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0343-758523