Vorming en ontmoeting

V & O

v en o

Verdieping & ontmoeting

 Cursusaanbod  

WOORD VOORAF

In de afgelopen maanden is er ongelooflijk veel gebeurd in de samenleving. En nog is er veel onzeker en veranderen dingen per week en soms zelfs per dag. Door een onooglijk klein virus dat onze hele wereld op zijn kop zet. En ons voor enorme uitdagingen stelt als het gaat om hoe we samenleven. Dat geldt voor school, werk, ontspanning, sport en cultuur en ook voor geloof en kerk-zijn. Er zijn veel vragen. En nog niet veel antwoorden. Het is zoeken naar zin en samenhang. Dat kunnen we alleen doen, maar in de kerk blijven we geloven in samen zoeken, ook al is dat soms digitaal en op anderhalve meter van elkaar.

Daarom bieden we juist ook nu, net zoals elk jaar, een programma van gespreksgroepen en activiteiten die uitnodigen om samen hardop te denken, tastend te praten, ervaringen te delen. Om elkaar te ondersteunen, om vol te houden, om zorgen te delen, maar vooral ook om elkaar te bemoedigen en hoop aan te wakkeren voor hier en nu en voor tijd die komt.

Misschien is dit juist wel een tijd waarin we elkaar harder nodig hebben dan ooit. Samen stil zijn en stil te staan bij alles wat er gebeurt en wat het in hemelsnaam betekent. En om samen verder te gaan, stap voor stap het onbekende tegemoet in vertrouwen dat de Geest helpt om nieuwe wegen te vinden.

Laten we de lijnen naar elkaar kort houden en samen verbinding zoeken met God die zich door Jezus met ons verbond in liefde.

Het team van pastores 

 

BONHOEFFER

bonheiuffer

Op 9 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Dietrich Bonhoeffer (4 februari 1906 – 9 april 1945), op 39-jarige leeftijd, door de Nazi’s werd geëxecuteerd.

In juli dit jaar hebben we met een aantal mensen teksten gelezen van Bonhoeffer over de kerk. In zijn ogen moest er anders over de kerk gedacht worden. Om te beginnen moeten we allerlei ideaalplaatjes loslaten. Hoe goed bedoeld ook, maar alle inspanningen om de ideale kerk te bereiken zijn tevergeefs. De kerk is en blijft altijd stukwerk, omdat de mensen die met elkaar de kerk vormen niet perfect zijn. Daarnaast moest de kerk volgens Bonhoeffer ophouden met zich belangrijk voelen aan de randen van het leven (geboorte, dood, maar ook huwelijk en andere bijzondere momenten). Het is niet verkeerd dat de kerk daarbij betrokken wordt, maar dat zijn vooral bijzaken. Bonhoeffer geloofde dat Christus zich midden in het leven ophield en daar moet de kerk ook zijn. Spannende gedachten die ons juist nu de kerk in zijn huidige vorm in een diepe crisis zit, kunnen helpen. Aan de hand van andere teksten van Bonhoeffer gaan we daarover met elkaar in gesprek.

Data: 19 oktober, 16 november, 7 december
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Nieuw Salem
Leiding: Gerrit van Dijk en Martin Walton
Opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0343-758523