Vorming en ontmoeting

V & O

v en o

Verdieping & ontmoeting

 Cursusaanbod  

WOORD VOORAF

In de afgelopen maanden is er ongelooflijk veel gebeurd in de samenleving. En nog is er veel onzeker en veranderen dingen per week en soms zelfs per dag. Door een onooglijk klein virus dat onze hele wereld op zijn kop zet. En ons voor enorme uitdagingen stelt als het gaat om hoe we samenleven. Dat geldt voor school, werk, ontspanning, sport en cultuur en ook voor geloof en kerk-zijn. Er zijn veel vragen. En nog niet veel antwoorden. Het is zoeken naar zin en samenhang. Dat kunnen we alleen doen, maar in de kerk blijven we geloven in samen zoeken, ook al is dat soms digitaal en op anderhalve meter van elkaar.

Daarom bieden we juist ook nu, net zoals elk jaar, een programma van gespreksgroepen en activiteiten die uitnodigen om samen hardop te denken, tastend te praten, ervaringen te delen. Om elkaar te ondersteunen, om vol te houden, om zorgen te delen, maar vooral ook om elkaar te bemoedigen en hoop aan te wakkeren voor hier en nu en voor tijd die komt.

Misschien is dit juist wel een tijd waarin we elkaar harder nodig hebben dan ooit. Samen stil zijn en stil te staan bij alles wat er gebeurt en wat het in hemelsnaam betekent. En om samen verder te gaan, stap voor stap het onbekende tegemoet in vertrouwen dat de Geest helpt om nieuwe wegen te vinden.

Laten we de lijnen naar elkaar kort houden en samen verbinding zoeken met God die zich door Jezus met ons verbond in liefde.

Het team van pastores 

 

GELOOF IN ECONOMIE

Vorig jaar hebben we het boek De economie van goed en kwaad van Tomas Sedlacek besproken. Deze Tsjechische econoom laat daarin zien dat oude religieuze teksten en verhalen (waaronder de Bijbel) veel zeggen over economie en hoe deze vorm krijgt in de samenleving. Het leverde boeiende gesprekken op. Een terugkerend thema was: maar wat kunnen wij er vandaag mee? Op welke wijze kunnen we die Bijbelse verhalen die we in de kerk nog altijd hooghouden, handen en voeten geven in ons eigen handel en wandel en in onze samenleving waarin economie in veel opzichten leidend is.

oeconomie

De coronacrisis verhevigd de vragen over waar we goed aan doen, wat zinnig is als het gaat om onze gezondheid, ons samenleven en de economie. Er zijn inmiddels ook boekjes verschenen die op die vragen in gaan. Onder andere Wat is wijsheid? van Carlos de Bourbon de Parme en Paul van Geest. Aan de hand van deze en andere teksten gaan we in gesprek met elkaar over werk en rust, over ondernemen en zorg voor elkaar, over goed leven nu en voor komende generaties.

Data: 29 oktober, 19 november, 10 december
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Nieuw Salem
Leiding: Gerrit van Dijk
Opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0343-758523